Majstrovstvá furmanov vyhral Pavol Chobor z Pavloviec

08.10.2006 Celý región

Polomka 7. októbra (TASR) - Celkovým víťazom 3. majstrovstiev Slovenska furmanov sa dnes v horehronskej obci Polomka stal Pavol Chobor z Pavloviec na východn...
Polomka 7. októbra (TASR) - Celkovým víťazom 3. majstrovstiev Slovenska furmanov sa dnes v horehronskej obci Polomka stal Pavol Chobor z Pavloviec na východnom Slovensku.

Aj na ďalších dvoch miestach skončili furmani z východného Slovenska, druhé miesto obsadil Jozef Búrik zo Sniny a tretie Ján Suško z Belej nad Cirochou. O najvyššie ocenenie sa spolu so svojimi pomocníkmi uchádzalo dvanásť najúspešnejších furmanov, ktorí sa zúčastnili tohto roku minimálne na piatich regionálnych súťažiach.
Furmanov v Polomke ako prvý čakal stíhací pretek, počas ktorého s pomocníkmi nakladali na voz a skladali z neho metrovicu a žrďovinu, ktoré prepravovali na vzdialenosť sto metrov. Najlepšie v nej ostal Ján Francisty z Krupiny pred Pavlom Choborom a Jozefom Búrikom. V ďalšej disciplíne, majstrovskom slalome na ťažkej trati pomedzi prekážky, si najlepšie počínal Jozef Puškár z Kováčovej pred Jozefom Búrikom a Pavlom Choborom.
V stíhacom preteku prvenstvo získal Jozef Porvažník z Modry nad Cirochou, za ním skončil Pavol Chobor a na treťom mieste Jozef Búrik. V poslednej silovej disciplíne, ťahaní stále ťažších klád, z ktorých najťažšia mala hmotnosť približne 600 kilogramov, zvíťazil so svojim záprahom Pavol Chobor pred Petrom Pardusom z Hniezdneho a Stanislavom Balogom zo Širokého.
Súčasťou podujatia bol aj dopoludňajší sprievod furmanov Polomkou, ktorí pozvali divákov do polomského športového areálu, kde sa majstrovstvá konali. Organizátori v ňom pripravili pre divákov rôzne súťaže a vystúpenia hudobných skupín, ľudových hudobníkov, spevákov a ďalších hostí.
 

Vyberte región